Årets utställning 2024
“Mannen på taket”
Om vindflöjlar och rusthåll

”Mannen på taket” syftar på vindflöjeln som sitter på den intilliggande skolbyggnadens tak; med en ryttare som vi föreställer ha oss ingått i ett rusthåll i Gislöv. Utställningen visar smidesföremål som associerar till vad ett rusthåll är.
I en orolig värld är historiekunnande viktig för att också förstå sin samtid. Rusthållet var en del av Indelningsverket som var en organisationsform inom svenska staten och försvaret grundat på naturahushållning. Den militära delen skapades av Karl XI 1682.
Systemet betalades av bönderna och fungerade som deras skatt till staten. Det blev också en organisation som motade faran för uppror och byggde lojalitet i en tid när Skåne skulle bli svenskt.
Ett rusthåll var i indelningsverket en gård, vars skattskyldighet ersatts med en skyldighet att hålla en beriden soldat för kavalleriet. Ägaren av en sådan gård kallades rusthållare.
Rusthållningen i Gislöv har gamla anor. Redan i 1684 års Jordebok kan man läsa om hur den var organiserad. De omkring trettio gårdarna var uppdelade på tio rusthåll som bibehölls ända fram till 1900-talets början då indelningsverket avslutades. Föreningen Gislövs Smidesmuseum och Byagille driver museet. Medlemmar höll en studiecirkel om de lokala rusthållen vintern 2007-2008, och därifrån är mycket av materialet till utställningen hämtat.
Tack till Österlens Museum och medlemmar i föreningen för inlånade föremål.
Gästande smeder håller ässjan vid liv under hela perioden.
Gästande smeder 2025: